Het vernieuwde bandenlabel

Voor meer veiligheid in het verkeer, meer milieubewust gedrag en ook om economisch efficiënter te rijden heeft het Europees Parlement al sinds 1 november 2012 een bandenlabel verplicht gesteld. Het bandenlabel maakt vergelijking van banden mogelijk met als doel om het gebruik van veiligere, zuinigere en stillere banden te stimuleren.

Vanaf 1 mei 2021 gaat nieuwe Europese regelgeving met een vernieuwd bandenlabel in. Het doel hiervan is vooral om de zichtbaarheid van het bandenlabel te verbeteren en om meer informatie over de banden te verstrekken.

Het vernieuwde bandenlabel
informeert over de volgende prestaties van een band:

1. ‘Brandstofefficiëntie’ laat in 5 klassen (A t/m E) zien hoe de band
scoort op brandstofverbruik als gevolg van de rolweerstand van de band op het
wegdek.

2. 'Grip op nat wegdek’ geeft in 5 klassen (A t/m E) aan hoe goed de
band presteert op een nat wegdek.

 

3. ‘Geluid’ geeft in 3 klassen (A t/m C) en in decibel (dB) informatie
over de hoeveelheid afrolgeluid van de band.

4. Het ‘sneeuwsymbool’ laat zien of een band geschikt is voor gebruik bij
hevige sneeuwcondities.

5. Het ‘ijssymbool’ geeft weer of een band geschikt is voor gebruik bij
zeer hevige sneeuw- en ijscondities.

De banden onder uw auto hebben invloed op het brandstofverbruik. De rolweerstand van de banden is verantwoordelijk voor circa 20% van het brandstofverbruik van de auto. Kiest u voor een zuinige band met een goede score op de bandenlabel-component “brandstofefficiëntie”, dan kan u dit tientallen euro’s per jaar besparen. De besparing wordt nog groter door de banden ook op de juiste spanning te houden. Controleer daarvoor minimaal elke 2 maanden de bandenspanning en pomp zo nodig lucht bij. Dit verbetert ook de grip op (nat) wegdek, de wegligging, de remweg en het rijcomfort en vermindert het afrolgeluid van de banden.

Naast de rolweerstand en de bandenspanning wordt het brandstofverbruik van uw auto bepaald door voertuiggewicht, motortype, snelheid en snelheidsveranderingen, luchtweerstand, weghelling, mechanische weerstanden in onder meer de aandrijflijn, gebruik van airconditioning en verkeersomstandigheden.

De belangrijkste bepalende factor voor het brandstofverbruik is echter uw rijgedrag. Met een gematigde, energie-efficiënte rijstijl kan het brandstofverbruik aanzienlijk worden verminderd. Voor een optimale energie-efficiënte rijstijl, maar vooral ook voor de veiligheid, is het belangrijk om ook altijd voldoende afstand tot voorliggers te houden, om zo min mogelijk te hoeven remmen en indien nodig, tijdig te kunnen stoppen.