VIER REDENEN WAAROM ONDERHOUDEN VAN DE AIRCO BELANGRIJK IS

Airconditioning

De airconditioning in de auto gebruiken we eigenlijk zonder er verder bij stil te staan. Om te genieten van verkoeling bij warm weer, en bij lagere tempraturen om te voorkomen dat de ruiten beslaan. Gemak dient de mens nietwaar? Graag wil u dat zo houden. Daarom is het goed om te weten dat een aircosysteem, net als menig ander component van een auto, aandachtig onderhoud nodig heeft om goed te blijven functioneren. Hier 4 redenen waarom het onderhouden van het airconditioningsysteem van uw auto belangrijk is:


Airco Check

1. Voorkom defecten en daarmee kostbare reparaties

Jaarlijks verliest de airconditioning van een auto ongeveer 10% van het koudemiddel dat in het systeem zit. Niet heel veel en dit proces verloopt vrij langzaam, waardoor je er eigenlijk niets van merkt. Tot het moment dat er onvoldoende koudemiddel in het systeem aanwezig is. De airco zal dan niet meer functioneren. Niet alleen onbehaagelijk (en zelfs potentieel onveilig) tijdens een warme zomerdag, ook zorgt onvoldoende koudemiddel in het aircosysteem voor overmatige slijtage van de aircopomp. Iets dat kan leiden tot een defect en daarmee kostbare reparatie.

Ons advies: laat minimaal 1x in de 4 jaar een Airco Onderhoudsbeurt uitvoeren bij een erkende specialist.

2. Een gezonde airco zorgt voor een gezonde lucht

Een goed onderhouden airco blaast gezonde lucht uit. Dat is niet alleen prettig ademhalen, het voorkomt ook ophoping van ongewenste bacteriën en schimmels in het ventilatiesysteen. Ruikt u een onprettige, muffe geur in uw auto? Dan is de kans aanzienlijk dat het aircosysteem laat weten dat het onderhoud nodig heeft. 

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor een aircosysteem. Zo is het verstandig om 5 minuten voor het arriveren op uw bestemming de airco al uit te schakelen. Dit geeft het systeem de gelegenheid om te drogen, waardoor de toename van bacterien en schimmels minder kans krijgt.

Ons advies: laat jaarlijks een Airco Frisbeurt uitvoeren door een erkende specialist.

Airco onderhoud
Pollenfilter

3. VOORKOM EEN HOGER BRANDSTOFVERBRUIK

Een draaiende airconditioning vereist tot circa 10% van het motorvermogen. Oftewel, een vergelijkbaar percentage van het brandstofverbruik komt voor rekening van de airconditioning. Althans, bij een goed onderhouden systeem. Een slecht functionerende airco daarentegen moet (veel) harder werken voor hetzelfde resultaat, met - u raadt het al - een hoger brandsofverbruik tot gevolg. Zonde en onnodig.

4. DENK AAN UW COMFORT EN VEILIGHEID

Een goed onderhouden airco zorgt voor aangename verkoeling bij hoge temperaturen en voorkomt het beslaan van de ruiten bij lagere temperaturen - en beter zicht betekent minder kans op schade.

Dit wist u al. Maar wist u ook dat uit diverse studies is gebleken dat een frisse bestuurder alerter en sneller reageert op eventuele onvoorziene verkeerssituaties? Kortom, een aangenaam en fris interieur dankzij een aandachtig onderhouden airco heeft dus ook een positief effect op de verkeersveiligheid.

Airco onderhoud

ONLINE AFSPRAAK MAKEN

Heeft uw airco onderhoud nodig? Boek eenvoudig een online afspraak bij uw dealer.