A thrilling electrified experience

Overheidssubsidies

Fiscale voordelen van elektrisch rijden

Fiscale voordelen van elektrisch rijden

Fiscale voordelen van elektrisch rijden

Een elektrische Nissan biedt naast aangename, stille en milieuvriendelijke rijeigenschappen ook fiscale voordelen. Zo kunt u in aanmerking komen voor overheidssubsidies en -kortingen.

Een elektrische Nissan biedt naast aangename, stille en milieuvriendelijke rijeigenschappen ook fiscale voordelen. Zo kunt u in aanmerking komen voor overheidssubsidies en -kortingen.

Een elektrische Nissan biedt naast aangename, stille en milieuvriendelijke rijeigenschappen ook fiscale voordelen. Zo kunt u in aanmerking komen voor overheidssubsidies en -kortingen.

Lees verder om te ontdekken welke fiscale voordelen er zijn en hoe u daarvan kunt profiteren.

Geen Motorrijtuigenbelasting (MRB)

Volledig elektrische auto’s zijn vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (MRB). Dit in tegenstelling tot benzine- en dieselauto’s die niet ouder zijn dan 40 jaar. Eigenaren daarvan zijn wel MRB verschuldigd en de hoogte hiervan wordt bepaald door het gewicht van het voertuig, de gebruikte brandstof, CO2-uitstoot en de provincie waarin de eigenaar woont.

Volledig elektrische voertuigen stoten geen CO2 uit en zijn daarom vrijgesteld van MRB. De overheid wil hiermee het bezit en gebruik van elektrische aangedreven auto's stimuleren. 

Bijtelling bij zakelijk gebruik

Bent u een zakelijke rijder en rijdt u jaarlijks meer dan 500 privékilometers, dan bent u bijtelling verschuldigd aan de fiscus. Het bijtellingpercentage is afhankelijk van de CO2-uitstoot en de catalogusprijs van de auto. Voor brandstofauto's die CO2 uitstoten (inclusief plug-in hybride auto's) is een bijtelling van 22% van toepassing. Op volledig elektrische auto’s met een cataloguswaarde tot 30.000 euro is 16% bijtelling van kracht (per 2023). De overheid wil hiermee het gebruik van elektrische aangedreven auto's stimuleren.

BPM-vrijstelling

U betaalt aanschafbelasting (BPM) als u een auto met een verbrandingsmotor koopt. Dit geldt echter niet voor volledig elektrische voertuigen, omdat deze nul emmissie uitstoot tijdens het rijden. De hoogte van de BPM wordt namelijk bepaald door de CO2-uitstoot.

De BPM-vrijstelling voor 100% elektrische voertuigen is in elk geval van kracht tot en met 2024. Op deze manier stimuleert de Rijksoverheid volledig elektrisch rijden. Dat is beter voor het klimaat en het milieu.

Subsidieregeling (particulieren)

Koopt of leaset u een volledig elektrische personenauto? Dan kunt u in aanmerking komen voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Deze regeling geldt voor nieuwe en gebruikte elektrische personenauto's in de kleinere en compacte middenklasse.

De SEPP is alleen voor particulieren (lees: natuurlijk persoon die privé een auto koopt of leaset). De huidige regeling loopt van 9 januari tot en met 27 december 2024 en wordt slechts eenmalig verstrekt, mits u voldoet aan de voorwaarden.

Het subsidiebedrag voor een nieuwe auto bedraagt € 2.950. Voor een gebruikte auto is dit € 2.000.

Subsidies en fiscale voordelen voor bedrijven

Sustainable for your wallet

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)

Wilt u als ondernemer of non-profitorganisatie een nieuwe, uitstootvrije bedrijfsauto kopen of financieel leasen? Vraag dan subsidie aan uit de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA). Bij operationele lease kan uw leasemaatschappij subsidie aanvragen. De Nissan TOWNSTAR Electric Van komt voor deze subsidie - tot 12% van de aanschafprijs - in aanmerking.

De subsidie kan vanaf 23 april tot en met 27 december 2024 worden aan gevraagd. 

 

Sustainable for your wallet

MIA & Vamil

Bent u ondernemer en wilt u fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat u zelf bepaalt en levert u als duurzame ondernemer een liquiditeits- en rentevoordeel op.

Sustainable for your wallet

Verlaagd belastingtarief laadpalen

Voor de energiebelasting voor openbare laadpalen met een vaste aansluiting geldt tijdelijk een verlaging van het tarief. Het tarief over de eerste 10.000 kWh (1e schijf) die wordt geleverd aan een elektrisch voertuig, is verlaagd tot het tarief uit de 2e schijf. De tarieven vindt u op de website van de Belastingdienst.

Sustainable for your wallet

Lokale subsidies

Er zijn vaak ook regionale subsidies beschikbaar voor de aanschaf van elektrische voertuigen en/of oplaadpunten. Informeer hiernaar bij uw gemeente of provincie. De subsidies van een aantal gemeenten staan op Nederland Elektrisch.

Ervaar de sensatie van onze elektrische modellen

De elegante Nissan LEAF op de weg

NISSAN LEAF

De elektrische gezinsauto

Verkrijgbaar met een batterij van 39 kWh. Zijn strakke aerodynamische vormen en geavanceerde technologieën geven u meer vertrouwen. Ontdek een geheel nieuwe manier van rijden.

De adembenemende Nissan ARIYA op een bergweg

NISSAN ARIYA

De elektrische crossover

De Nissan ARIYA crossover met e-4ORCE-technologie is het begin van een nieuw tijdperk van naadloze, intuïtieve en aanpasbare ervaringen, zowel in de auto als erbuiten. En dat alles verpakt in een stijlvol exterieurdesign geïnspireerd door tijdloos Japans futurisme.

De elegante Nissan LEAF op de weg

NISSAN TOWNSTAR

De elektrische, compacte bestelauto

Ruim en toch compact. Veelzijdig, flexibel en aantrekkelijk in gebruikskosten - want 100% elektrisch. De nieuwe Nissan TOWNSTAR Electric Van is van alle markten en gemakken thuis. Perfect op maat voor elke klus.

*Elektriciteitsverbruik - In de stad, modus Normaal of Eco

**De SEBA-subisidie vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is beschikbaar van 23 april tot en met 27 december 2024.

De getoonde afbeeldingen en beschrijvingen zijn illustratief. In sommige gevallen betreft het foto's van voorbeeldvoertuigen en vertegenwoordigen ze geen specifiek model, specifieke uitvoering of actie. De getoonde kenmerken zijn mogelijk niet beschikbaar of zijn niet standaard beschikbaar of alleen als optie (tegen een meerprijs).